Vámosoroszi, református templom

Rövid jellemzés:

A vámosoroszi templom sarkait átlós elhelyezkedésű, két részből álló támpillérek erősítik. A szentély keleti és délkeleti sarokpontjain, összesen három, átlós irányú, kétlépcsős támpillér áll.

A templom kívülről

A templom kívülről (Fotó: Bellus Ibolya, 2015. szeptember 26.)

A szentélyt az eredeti gótikus hálóboltozat fedi. Az északi és a déli fal közepén lévő boltozat vállköveit pajzsok díszítik. Az északkeleti és a délkeleti sarokban a pajzsok helyett igen egyszerűen, tagolatlan formákkal kialakított, háromszögletű emberfejek láthatók. A két zárókövet díszítették, az egyik zárókő Krisztus-fejet, a másik sárkányos Báthory címert ábrázol.

Mennyezet

Mennyezet (Fotó: Bellus Ibolya, 2015. szeptember 26.)

A templom másik látványossága a nemrég befejeződött falkép restaurálásnak köszönhető. A szentély keleti falára, a templom legfontosabb helyére a Bűnbeesés képét festették. A szentélyben lévő karzat mögött lévő, 1604-ben festett naiv népi festményen a bűnbeesés története elevenedik meg. A szentély keleti falán olajkoszorúval keretezett fát lehet látni a rátekeredő kígyóval, amit az ősszülők vesznek közre. Jobbra Éva, balra Ádám bűnbeesése látható, amint az almáért nyúlnak. Technikája és stílusa alapján egyértelmű, hogy nem középkori freskóról van szó. Készítésekor itt még nem volt karzat, ezért mindenhonnan jól lehetett látni.

(Forrás: Középkori templomok útja, Vámosoroszi)

Története:

A református templomot Szabolcs és Szatmár vármegyék legnagyobb templomépítője, a Báthory család építtette a 15. század második felében, késő gótikus stílusban.

Az ablak kívülről

Az ablak kívülről (Fotó: Bellus Ibolya, 2015. szeptember 26.)

A vámosoroszi templom egyik zárókövén is látható a sárkányos Báthory címer, amely a hozzá kapcsolódó legendán túl őrzi Luxemburgi Zsigmond sárkányrendjének emlékét is.

A karzatról az ablak

A karzatról az ablak (Fotó: Bellus Ibolya, 2015. szeptember 26.)

A templom a későbbi időkben sok viszontagságon ment át. 1662-ben a szatmári német várőrség tett benne nagy kárt, majd a második tatárjárás idején, 1717-ben felgyújtották, tető nélkül maradt, és csaknem egy évszázadig romokban állt. Csak 1784-ben építették újjá, a hajó mennyezetét kazettákkal ékesítették, amelyeket 1936-ban rossz állapotuk miatt el kellett távolítani. Ma ezt a kazettás mennyezetek formavilágát idéző új mennyezet helyettesíti. 1794-ben készült el a szentély karzata, 1806-ban pedig az L-alakú nagyobb karzat, mindkettő népi díszítőfestéssel. 1819-1823 között a korábbi fa harangláb helyére téglából készült, nyolcszögletű tornyot építettek, mely ritkaságnak számít.

(Forrás: Középkori templomok útja, Vámosoroszi)

Megközelítés:

A templom a Zrínyi utcában található, a településen tábla is jelzi.

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

Bejutás módja:

A templom mellett lakik a lelkész; készségesen végigkalauzolt a templomon.

Hasznos linkek:

Műemlékem.hu adatlap: Műemlékem.hu

Középkori templomok útja ismertető: Vámosoroszi

Beküldő neve: Bellus Ibolya

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s