Szentkirályszabadja, Szent István király templom

Rövid jellemzés:

Az Árpád-kori, eredetileg román stílusú templom Szentkirályszabadján található.

Az Árpád-kori templom a Petőfi utcáról

Az Árpád-kori templom a Petőfi utcáról (Fotó: Soós Margit, 2016.05.20.)

Az egyhajós, nyugati bejáratú templomhoz félköríves kelti szentély tartozik. A bejárati kapuja csúcsíves kőkeretes, mérműves, a nyugati homlokzatot gótikus ablakok díszítik.

A déli homlokzaton látható befalazott csúcsíves kapu és támpillérek

A déli homlokzaton látható befalazott csúcsíves kapu és támpillérek (Fotó: Soós Margit, 2016.05.20.)

A templomhoz támpilléres, sisakos torony kapcsolódik. A hajó északi oldalához csatlakozik a sekrestye, valamint a Rosos Család kriptája. A templomot ma is használja a római katolikus felekezet, bár a lelkészi teendőket a palóznaki plébános látja el.

A torony kőkeretes mérműves ablaka

A torony kőkeretes mérműves ablaka (Fotó: Soós Margit, 2016.05.20.)

A templom keleti végében található a falu római katolikus temetője. Rendeltetésének megfelelően mind az épület, mind a környezete ápolt, rendezett.

Története:

A templomot a XIII. században építették román stílusban, a későbbi esztendőkben gótikus jegyekkel bővítették. Veszprém elestét (1552) követően a templomot a törökök feldúlták. A reformáció rohamos térnyerésével Szentkirályszabadjának népe is az új vallásra tért át és templomuknak továbbra is az Árpád-kori templomot használták. Az ellenreformáció során az 1670-es évek környékén a reformátusoknak vissza kellett szolgáltatni a templomot a csekély számú római katolikus hívőnek. Az időközben romossá váló templomot Dr. Rosos Pál veszprémi püspök állíttatta helyre 1789-ben, ekkor kapta mai is látható formáját és barokkos jegyeit.1913-14-ben Rosos István veszprémi apátkanonok újíttatja meg az épületet neoromán stílusban. Mivel 1980-ra megszűnt önálló plébánia lenni, így gondos gazda híján az állaga romlásnak indult. 2001-ben Ajtós József László palóznaki esperes-plébános vette át a templom ügyeit és első dolga volt felújíttatni a rossz állapotba került épületet. A munkálatokkal 2012 augusztusára készültek el, a felújított templomot Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg és szentelte fel augusztus 20-án.

Megközelítés:

A templom Szentkirályszabadján a Petőfi utcában található. Gyalogosan Balatonalmádi felől előbb a kék sáv, majd a Sátor-hegyről toronyiránt, Veszprémből pedig a Gyöngyök útja jelzésén közelíthetjük meg.

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

Bejutás módja:

Kívülről szabadon látogatható, a Petőfi utcai főbejáraton, vagy a temetőn (Árpád utca) keresztül. Belső láthatóságáról nincs információ.

Hasznos linkek:

Műemlékem.hu adatlap: Műemlékem.hu
Plébánia elérhetősége, miserend: Miserend.hu

Beküldő neve: Soós Lajos

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s