Uzsa, uzsaszentléleki pálos kolostor

Rövid jellemzés:

A templomnak ma már csak az alapfalai láthatóak, apszisának északi fala kb. 4-5 méter magas.

A templom megmaradt falai

A templom megmaradt falai (Fotó: Galuska Tünde, 2015. augusztus)

Egyhajós, a hajónál keskenyebb, nyújtott poligonális apszisú volt, a poligon sarkain támpillérek nélkül. Az apszis poligonja kvadrikus szerkesztésű, a nyolcszög öt oldalával zárul, talán boltozatos volt. A hajó déli oldalához két helyiség csatlakozott, valószínűleg bejárati csarnok és ossarium volt, valószínű már a ferencesek idejéből. A templomhoz északról csatlakozott a kolostor. Ebből két részlet maradt meg, mindkettőben egy-egy nyílással, valamint egy kevés alapfal-maradvány a nyugati oldalon.

A templom megmaradt falai

A templom megmaradt falai (Fotó: Galuska Tünde, 2015. augusztus)

Az egyik nyílás boltozott, ez az udvar és templom közötti keresztfolyosót kötötte össze a sekrestyével. Ádám Iván 1881-ben mérte fel a területet, akkor még a kolostor északi oldala és gazdasági épületei látszottak.

(Forrás: Guzsik Tamás: A pálos rend középkori építészete Magyarországon Budapest 2003. 76-81.)

Története:

Az Uzsai család tagjai között feltételezhetjük a kolostor alapítóit, első kegyurait. A kolostor okleveles említését az 1333-as pápai tizedjegyzékből ismerjük, tehát az alapítás ez előtt történhetett. Az épület mérete, elrendezése viszont sokkal korábbi telepítésre nem vall, így az alapítás és építés ideje az 1320—1333. közötti idő­re tehető. Későbbi történetéről semmilyen adat nem ismert. 1455-ben elnéptelenedett, majd — hasonlóan a tálodi kolostorhoz — ferencesek vették át. Amikor Gyöngyösi Gergely pálos rendfőnök 1520 körül összeállította a magyarországi pálos kolostorok iratjegyzékét, „Somogy megyén keresztül érkezik Zala megyébe. Az örményesi kolostor után eljut a mai Veszprém megye területére, az enyerei kolostor­hoz . . . 1520 körül már elnéptelenedtek a badacsonyi, a kőkúti és a vállusi pálos kolostorok, az uzsa- szentlélekiben és a tálodiban meg ferencesek éltek.” Ádám Iván a 19. század végén leírta és lerajzolta a még álló falakat. 1970-ben Fehérváry Rudolf és Guzsik Tamás mérte fel a rom még látható részét.

A templom megmaradt falai

A templom megmaradt falai (Fotó: Galuska Tünde, 2015. augusztus)

A 2000. év nyarán az állagmegóvást előkészítő részleges régészeti kutatásra került sor. A sérült falak kijavítását 2001-ben kezdték meg Thúry László régész irányításával. Azóta a területen más munkálatok nem folytak, így láthatjuk ma az uzsaszentléleki pálos romot…

(Forrás: Fehérváry Rudolf: Az uzsaszentléleki pálos monostor; Thúry László: Az uzsai pálos kolostorrom kutatása)

Megközelítés:

A rom az uzsai bánya területén áll, a településre megérkezve észak felé találjuk a bánya épületeit.

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

Bejutás módja:

Csak engedéllyel látogatható. Engedélyt a bánya igazgatójától, Laub Ernőtől kell kérni email-ben a laub@basalt.hu email-címen.

Beküldő neve: Galuska Tünde

Reklámok

1 hozzászólás a következőhöz: “Uzsa, uzsaszentléleki pálos kolostor

  1. Dr.Strommerné Margit szerint:

    2017.aug.19-én szentmisét tartott Szabó Zoltán lesencetomaji plébános,köszönjük az uzsai hiveknek a szíves vendéglátását,az új kenyér megszentelésében való részvételt,annak szétosztását a vendégek között,akik ellátogattak a kolostor romjaihoz.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s