Litér, református templom

Rövid jellemzés:

A Balatontól pár kilométerre Litér falu Dózsa György utcájában található, feltételezhetően az Árpád-korban épült, román stílusú templom bejáratának kialakítását a Franciaországban, Chatresben kialakult oszlopsoros kaputípus első magyarországi megjelenésének tekintik. Egyhajós, keletelt, egyenes szentély záródással építették, majd később bővítették.

A nyugati és az északi homlokzat

A nyugati és az északi homlokzat (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

Jelenleg belső falai simára vakoltak, meszeltek, berendezése puritán. Jellegzetessége a déli oldalon található bélletes bejárata. A bejárat fölötti timpanonban eredetileg „Krisztus az angyalok között” témájú relief volt, melyre ma már csak a megmaradt maradványokból következtethetünk.

A bélletes kapu

A bélletes kapu (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

A bélleletes kapu nyugati oldalán az idősebb Jakab apostol szoboralakja látható. A keleti oldalon elpusztult szobor feltételezhetően Péter-apostolt ábrázolta. A növény és állatmotívumos oszlopfejezetek és párkányelemek ugyancsak román koriak. Mivel ma is templomként funkcionál, így mind az épület, mind a környezete rendezett, gondozott.

Története:

Litér és a temploma a XI. században a Veszprémi püspökség káptalani területéhez tartozott. A korai templomot a XIII. század második felében építették át, ekkor kapta ma is látható román stílusú jegyeit. A falu és a templom a XV. századtól magánföldesurak kezébe került, ekkoriban a templomot bővítették. A török időkben a sokat szenvedett falu elnéptelenedett, későbbiekben a falujukból elüldözött református emberekkel telepítették újra. Az új lakók a XVIII. században az akkorra már romos templomot helyre állították és saját vallásuk szerint rendezték be. A templomot a kálvinisták ma is használják szertartásaik végzésére. A műemlék feltárását és helyreállítását az Országos Műemléki Felügyelőség 1965-68 közt végeztette el. A torony rekonstrukciójára a Széchenyi-terv keretében 2001-ben került sor.

Megközelítés:

A templom a Dózsa György utcában található, a faluban táblák segítenek eligazodni.

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

Bejutás módja:

Kívülről szabadon látogatható, belső láthatóságáról nincs információ.

Hasznos linkek:

Műemlékem.hu adatlap: Műemlékem.hu

Beküldő neve: Soós Lajos

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s