Sopron-Sopronbánfalva, Mennyek Királynője templom

Más néven:

Kertvárosi templom, sopronbánfalvi templom, Kolostortemplom, Hegyitemplom

Rövid jellemzés:

A karmelita, korábban pálos templom szentélye még gótikus stílusú, mérműves ablakokkal.

A szentély egyik ablaka (Fotó: Galuska Tünde)

A szentély egyik ablaka (Fotó: Gáspár Csaba)

A templomhajó hossza öt szakaszra osztható és dongaboltozat fedi, kis párkánytöredékekkel, amely a 17. századbeli átalakítás tanúja, csakúgy, mint a barokk tagolással ellátott külső négy támpillér. Az énekes karzatot két toszkán oszlop és keresztboltozat tartja. A padló alatt kripta található. Ez volt a szerzetesek temetkezési helye. Az orgonakarzat mellvédjén az apostolok barokk képei sorakoznak. A templom rokokó padjai feltehetőleg a győri székesegyházból származnak. A volt karmelita kolostor egyemeletes épületének homlokzatán a Nádasdy- és az Esterházy-címer látható. A felirat szerint 1643-ban épült. A czestochowai Fekete Mária-kép valószínűleg XVI. századi eredetű. Máig élő tiszteletét jelzik a képre erősített ékszerek, s a koronák. Mindez egy szép főoltáron látható.

A szentély belülről

A szentély belülről (Fotó: Gáspár Csaba)

(Forrás: bonaparte.hu)

Története:

A hagyomány szerint a regensburgi Szent Wolfgang (Farkas) püspök (Boldog Gizella volt lelkiatyja) remetéskedett ezen a tájon. Így az ő életét folytatta az a XV. századi remete, aki Szent Wolfgang tiszteletére kápolnát épített. 1482-ben az újabb építkezés befejezésére és a búcsújáró hely gondozására a pálos rendet kérték fel.

A Czestochowából érkező szerzetesek valószínűleg már magukkal hozták a Fekete Mária-kép másolatát. Ám a török előnyomulás és terjeszkedés miatt a pálos atyák elmenekültek, s csak 1614-ben tértek vissza Bécsújhelyről. A sopronbánfalvi kolostor újjáépítésére 1610-1648 között került sor uralkodói támogatással, de jelentős összegekkel támogatták a munkálatokat a rekatolizált Nádasdyak, a feltörekvő Esterházyak, a Széchenyiek és más úri családok is. A kolostor ekkor nyerte el mai, egyemeletes, zárt kerengős, barokk formáját, amit a későbbiekben csak elemeiben és főként belsőépítészetileg alakítottak. 1643 és 1786 között a pálos rendtartomány noviciátusaként működött a kolostor.

A templom mai főhomlokzata (Fotó: Galuska Tünde)

A templom mai főhomlokzata (Fotó: Gáspár Csaba)

Az 1600-as évek közepétől kezdve még a császári ház tagjai (II. Ferdinánd és I. Lipót császár) is meglátogatták a pálos kegyhelyet. 1728-ban tűz pusztított az épületben és az ezt követő helyreállítás során még díszesebbé varázsolták a belső tereket, kiterjesztve az épülettömb környezetére is. Ennek a jólétnek vetett véget II. József, aki szekularizációs politikája keretében 1786-ban feloszlatta a pálos rendet több más renddel egyetemben.

A templom a távolból. (Fotó: Galuska Tünde)

A templom a távolból. (Fotó: Gáspár Csaba)

Ezek után bányász-szállásház, a Napóleoni háborúk idején kórház, majd raktár lett. 1887-ben Zalka János győri püspök megvásárolta a teljes ingatlan együttest az egyházmegyének, a templom ettől kezdve folyamatosan szolgálja a katolikus hívőket. A kolostor új lakói a Mayerlingből 1892-ben érkezett sarutlan karmeliták apácái lettek, akik 1950-ig éltek itt. Az 1950-es évek második felétől a rendszerváltásig elme- szociális otthon működött a kolostor épületében. Ezekben az évtizedekben többször is zajlott régészeti és műemlékvédelmi kutatás, melynek során helyreállították a templom gótikus szentélyét, illetve megtalálták több középkori faragványt. 1991-ben a karmeliták visszakapták az épületet, de nem volt fedezetük a felújításra. 2004-ben egy üzletember vásárolta meg és újította fel. 2011 óta szállodaként üzemel. 2015 áprilisától az intézmény állami kezelésbe került és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont keretein belül működik tovább.

(Forrás: ifj. Csemegi József: Sopronbánfalva középkori templomai I. Soproni Szemle, 1938/4. sz.; bucsujaras.hu; epiteszforum.hu)

Megközelítés:

Sopron város Sopronbánfalva településrészén, a Kolostorhegy utca 1. szám alatt található.

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

Bejutás módja:

Egész évben nyitva. Telefon: +36 (99) 316-151

Hasznos linkek:

Műemlékem.hu adatlap: Műemlékem.hu
Plébánia elérhetősége, miserend: Miserend.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s