Lébény, Szent Jakab templom

Rövid jellemzés:

Lébény országos hírű műemléke a román stílusban épült templom, mely hazánk középkori építészetének egyik legjelentősebb alkotása. A bazilikás felépítésű kéttornyos templom keletelt, háromhajós, hajónként egy vonalra helyezett félkörös szentélyekkel záródik.

Az épület keleti és északi falai

Az épület keleti és északi falai (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

A nyugati homlokzaton és a déli oldalfalon egy-egy bélletes kapu található, melyeknek oszlopfői levéldíszesek, az oszlopközöket kitöltő növényi ornamensek a magyarországi román építészet legszebb alkotásainak egyike.

A déli kapu

A déli kapu (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

A kapuk gazdag díszítettsége éles ellentétben áll a főhomlokzat és az oldalfalak nagy dísztelen felületeivel. A két torony felső szintjein egy-egy kis méretű, két illetve háromosztásos ablak, az oromfalon pedig egyszerű körablak van.

A nyugati főhomlokzat,a díszes bélletes főbejárattal

A nyugati főhomlokzat,a díszes bélletes főbejárattal (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

A belső elrendezése világos, áttekinthető. A főhajót a mellékhajóktól pillérek választják el. A templom megőrizte alapvető román formáját, de a hajók dongaboltozata valószínűsíthetően a XVII. században épült. A főoltáron Szt. Jakab szobra látható.

A szentély a szárnyas oltárral

A szentély a szárnyas oltárral (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

A Szent Jakab vándorút (El Camino de Santiago) magyarországi szakasza a településen ér véget. Szent Jakab apostol napján (július 25.) kétnapos zarándokünnepséget tartanak a városban, melyre nagy számban érkeznek a zarándokok és látogatók.

Története:

Az épület az ország egy legkorábbi nemzetségi monostortemploma. Története a XII-XIII. sz. fordulóján kezdődött, amikor a Geur (Győr) lovagtól származó Poth come (ispán) testvéreivel együtt a bencés szerzeteseknek birtokot adományozott és részükre monostort alapított. Ezt 1208-ban II. András egy oklevélben hagyta jóvá, de ekkor a templom már állhatott, mert egy 1206-os évszámot találtak a falába vésve. A tatárjárás folyamán a mongol hadak kétszer, majd még ugyanebben az évszázadban a cseh Ottokár király csapatai pusztították az apátság falait. A folyamatos török támadások következtében az 1540-es években a szerzetesek elhagyták az itteni birtokaikat és Pannonhalmára költöztek, aminek következtében a kolostor lakatlanná vált. A romos apátságot 1631-ben a jezsuiták kapták meg, akik az épületeket néhány éven belül fel is újították, de a török hadak 1683-ban ismét felégették a templomot. Ebben a pusztításban a tetőzet és az eredeti boltívek beszakadtak. Az újabb helyreállítás folyamán a két torony sátortetőt kapott. Miután II. József feloszlatta a szerzetesrendeket (1773), a jezsuiták elhagyták az épületeket és a kolostor másodjára néptelenedett el. A rend birtokait a Zichy család szerezte meg, akik a templomot a falunak adták, így az 1830-ban Lébény plébániatemploma lett. Ekkor újabb helyreállításokat végeztek és lebontották a kolostorépületeket csak egy kisebb részt hagytak meg plébániának. Azonban 1841-ben újabb tűzvész pusztított a templomban, ezután tornyait egyszerű barokkos sisakkal látták el. A templom a mai formáját a XIX. század második felében nyerte el. A belső helyreállítást 1862-65, a külsőt pedig 1872-79 közt végezték el August Ottmar Essenwein német építész tervei szerint. Ekkor a tornyokat egy szinttel megemelték és a korábbi barokk helyett új toronysisakot kaptak. A helyreállítást követően a lébényi templom lett az ország első restaurált műemléke. Az épületen 2013-ban újabb állagmegóvási és helyreállítási munkálatok folytak.

Megközelítés:

A templom a város központjában helyezkedik el. Gyalogosan a Sárga sáv turistaúton érjük el.

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

Bejutás módja:

Nyitvatartás:
Egész évben, hétfő kivételével, naponta 9.00-17.00.
Belépődíjak:
Teljes árú: 500 Ft / fő
Kedvezményes: 300 Ft / fő
http://www.szentjakabtemplom.hu/latogatoknak/

Hasznos linkek:

Műemlékem.hu adatlap: Műemlékem.hu
Plébánia elérhetősége, miserend: Miserend.hu

Beküldő neve: Soós Lajos

Hozzászólás