Győr, Nagyboldogasszony bazilika

Más néven:

Győri székesegyház

Rövid jellemzés:

A Kisalföld központjában, a Duna és a Rába találkozása fölött fekvő Káptalandombon található Győr ősi központja, ami napjainkban majd 3000 éves múltra tekint vissza. A Káptalan domb legmagasabb pontján található a város legjelentősebb műemléke, mely eredendően román stílusban épült. A keleti tájolású háromhajós bazilika homlokzata klasszicista stílusú . Az oldalhajók gótikus pillérei közt gótikus ablakkeretek találhatóak. Déli oldalához a gótikus Héderváry-kápolna csatlakozik.

A Héderváry –kápolna gótikus oldalfala

A Héderváry –kápolna gótikus oldalfala (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

A nyugati oldalon a székesegyház eredeti román kori apszisa található. Az impozáns belső teret két oszlopsor osztja három hajóra. A belső kiképzés a XVII. sz-i átalakítást tükrözi, a négyszögletes tartóoszlopok gótikus pilléreket rejtenek magukban. Mindhárom hajó fiókos dongaboltozatú.

Gótikus dongaboltozatú beltér

Gótikus dongaboltozatú beltér (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

A déli mellékhajóból jutunk a gótikus Héderváry –kápolnába, ahol hazánk legértékesebb ötvösművészeti remekét és fontos nemzeti ereklyénket a Szent László hermát őrzik. Az aranyozott ezüstből készült fejrészt III. Béla idején Dénes Mester készítette. Ugyanitt található Győr vértanú püspökének, Apor Vilmosnak a sírja is. Az északi oldalon két sekrestye kapott helyet, melyek közül az egyik a Bazilika kincstára, ahol értékes egyházi ereklyéket őriznek.

Története:

A székesegyházat Szent István király alapította, kinek a nevéhez fűződik a győri Püspökség létrehozása is. Első formájában román stílusban készült a XI. sz-ban. Ebből a korból csak a Bazilika nyugati apszisa maradt ránk.

A románkori apszis

A románkori apszis (Fotó: Soós Margit, 2016.03.15.)

A tatárjárás során a súlyos károkat szenvedett székesegyházat gótikus stílusban építették újjá, ekkor kapott felmagasított szentélyt és altemplomot. Az 1400-as évek elején a déli, jobb oldali hajó mellé Héderváry János kápolnát építtetett gótikus stílusban, ugyanennek a századnak a végén kezdték meg az egész templom gótizálását, melyet Nagylucsei Orbán püspök fejezett be 1480 környékén. Az elkészült kéttornyú templom a maga idejében rendkívül fényes székesegyháznak számított. Miután a törökök 1529-ben megjelentek a környéken a Bazilika állapota nagyon megromlott, egyik tornya ledőlt. A másik tornyot az 1580-as években egy villámcsapás pusztította el. Ebben az időben a székesegyház egy részét katonai raktárnak használták. A török megszállást (1594) követően a hódítók négy esztendeig erődítésnek használták, súlyos károkat okozva az állagában. A török kiűzését követően a teljesen tönkrement templomot egy olasz építész (Giovanni Battista Rava) tervei szerint kezdték átépíteni kora barokk stílusban. Ez az átalakítás 1639-45 közt zajlott. Jelenlegi tornyát Széchenyi György püspök megbízásából 1680 környékén építették copf stílusban. A templombelső végleges kialakítását az 1780-as években fejezték be Hefele Menyhért tervei szerint. A XIX. sz elején a torony ledőléssel fenyegetett, ezért 1823-ban klasszicista támfalat emeltek elé. Az 1969-ben kezdett ásatások és régészeti feltárás során állították helyre a templom román kori apszisát. A székesegyházat 1996.szept. 7.-én felkereste II. János Pál Pápa, ahol találkozott az egyházmegye papjaival, s imádkozott Apor Vilmos sírjánál. 1997-ben a Szentatya Bazilika Minor rangra emelte a templomot, az ünnepi szentmisét Giberto Agustino bíboros, pápai legátus celebrálta.

Megközelítés:

A bazilika Győr legfrekventáltabb helyén, a történelmi belvárosban található.

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyílik

Bejutás módja:

Hétfő – Vasárnap: 10:00 – 18:00
Tárlatvezetés nélkül, egyénileg:
Felnőtt: 500 Ft
Diák, nyugdíjas: 300 Ft
http://www.kaptalandomb.hu/hu/kiallitas/2/bazilika/

Hasznos linkek:

Műemlékem.hu adatlap: Műemlékem.hu
Plébánia elérhetősége, miserend: Miserend.hu

Beküldő neve: Soós Lajos

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s