Pilisszentkereszt, ciszterci apátság romja

Rövid jellemzés:

A volt cisztercita apátság román stílusban, a 13. században épült.

A rommező bemutatása a keletelt szerzetesi templom hajójára és kötegpilléreire, valamint a dél felől kapcsolódó kolostor nyugati felének bemutatására terjedt ki. Az apátsági templom szentélye nem került bemutatásra, ott lépcsős-teraszos tereprendezés történt.

A templom kötegpillérei védőtető alatt

A templom kötegpillérei védőtető alatt (Galuska Tünde2015. április)

Az apátság temploma széles, háromhajós épület volt, D-i homlokzatához kerengőfolyosóval kapcsolódó, négyzetes udvart körbezáró kolostorral. A hajó oldalfalai lábazati magasságban maradtak fenn, csupán helyenként ragadható meg a falsík egy-egy szakasza. Ugyancsak feltárták a hajókat elválasztó gazdagon tagolt kötegpillérek többségét.

A templom egyik kötegpillérének aprólékos faragása

A templom egyik kötegpillérének aprólékos faragása (Fotó: Galuska Tünde, 2015. április)

Az É-i oldal pillérsorát hét bázis alkotja, a D-i pillérsorból viszont csak három kötegpillér maradványt sikerült feltárni, ezek a nyugati zárófalhoz esnek. Az É-i oldalon a főfalhoz illeszkedő falpillér alapozások egy tagja is előkerült.

A templom kötegpillérei védőtető alatt

A templom kötegpillérei védőtető alatt (Galuska Tünde2015. április)

A kolostorból a Ny-i és északi belső kerengőfolyosót magában foglaló falszakasza látható és a kolostorudvar egy részlete a folyosó boltozatát az udvar felől támasztó támpillér alapozásokkal. A kolostor nyugati szárnyát magas növényzet takarja. A templom felőli oldalon két támpillér helyezkedik el, a leírások szerint a kettő között helyezkedett el a kolostor sokszög alaprajzú kútháza. A kolostor nyugati, beforduló szárnya mellett további fal folytatódik.

(Forrás: memlekem.hu)

Története:

Szent István királyunk bencés kolostorokat alapított országában, s ezek egyike Pilisszentkereszt egykori területén volt. A bencések valószínűleg egy háromhajós pillérbazilikát építettek itt. A későbbiek során a falu áttelepült, a kolostort szerzetesei elhagyták, csak romjai maradtak meg. Ennek a kolostornak a területét adományozta III. Béla királyunk a ciszterci rend tagjainak, hogy ott kolostort építhessenek. A kolostor alapításának pontos időpontja 1184. május 27., anyaegyháza a Franciaországban lévő Acey ciszteri monostor.

A helység szlovák neve még ma is őrzi a történelmi múltat, azt a békés viszonyt a természettel, melyet a ciszterci rend teremtett meg. 1213-ban a pilisi ciszterci apátságban temették el Gertrudis királynét.

A templom kötegpillérei védőtető alatt

A templom kötegpillérei védőtető alatt (Galuska Tünde2015. április)

A romokat a XVIII. századi birtokvita eredményeképp többen helytelenül a pálosok szent keresztről elnevezett anyakolostorával azonosították. Békefi Remig bizonyította be, hogy ezen a helyen valójában a ciszterciek pilisi kolostora állott.

1526. szeptember 7-én a törökök lerombolták a kolostort, egy felszentelt rendtagot megégettek. A többiek időben elmenekültek, ekkor a kolostor és a templom szinte teljesen elpusztult. Az itt maradt szerzetesek, hat-tíz fő, a műhelyben is sokat dolgoztak, pedig ekkor már az energiát adó vízimalom, és a kőcsőben vezetett vízvezetékrendszer is elpusztult. A kolostorban valószínűleg az 1541-ben bekövetkezett végleges török megszállásig éltek. Az apátság hét holdon fekvő romjai több évszázadon át állandó rablás célpontjai voltak.

A törökök kiűzése után a pálosok és a ciszterciek nem tudtak megegyezni a falu területének hovatartozásán. Mindkét szerzetesrend magának követelte a műveletlen, lakatlan területet. A per hosszú évekig folyt, s végül a pálosok nyerték meg. Így a falu területe s annak egész határa a pesti pálos rend birtoka lett.

(Forrás: piliszentkereszt.hu)

Megközelítés:

A községtől észak-északnyugatra a település központjából (Főút) leágazó Pataksor utcán kell végigmenni, majd balra a domb oldalában vezet felfelé egy ösvény (tábla jelöli a rom irányát), ennek a végén található meg a romterület.

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyilik

A képre kattintva Openstreetmap.hu térkép nyilik

Bejutás módja:

Szabadon látogatható.

Hasznos linkek:

Műemlékem.hu adatlap: Műemlékem.hu

Beküldő neve: Galuska Tünde

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s